Traumatherapie

 

Trauma zit niet in wat er feitelijk heeft plaats gevonden, maar in wat er in het lichaam is gebeurd tijdens de gebeurtenissen en is achtergebleven.


Wanneer gebeurtenissen op wat voor manier dan ook overweldigend zijn geweest, heeft het lichaam een manier gekozen om hier mee om te gaan. Het kan zijn dat je verstijfd bent van de schrik, het kan zijn dat je bent flauw gevallen, het kan zijn dat je als het ware een toeschouwer bent geweest, zonder iets te voelen. 

 

Soms heb je een verhaal bij het trauma, dan weet je de gebeurtenis nog, soms heb je geen verhaal. Dan is er geen herinnering, omdat je tijdens de traumatische gebeurtenis zo jong was dat het niet in het bewuste is opgeslagen. Echter, het lichaam herinnert zich het nog wel! En omdat het lichaam het zich nog wel herinnert zal het de overlevingsstrategieën blijven volhouden, tot het lichaam vrij wordt gemaakt van het trauma door in een veilige omgeving, in kleine stappen het trauma een plek te geven.

 

Overlevingsstrategieën kunnen heel verschillend zijn. Het kan zijn dat je je lichaam minder bent gaan voelen, dat je vooral in je hoofd bent gaan leven en je het leven vooral analyserend en rationaliserend benadert, het kan zijn dat je je emoties niet zo voelt of dat je gemakkelijk vertrekt uit de realiteit. Dit zijn vaak onbewuste processen.

 

Fysiek kan het zich uiten in te veel spanning in je spieren, of juist een gevoel van weinig spierkracht, een oppervlakkige ademhaling,  weinig gronding , weinig stroming van energie in het lichaam, vermoeidheid….

 

Of specifiek in het ontwikkelen van syndromen, zoals migraine (in het zenuwstelsel), prikkelbare darm syndroom (in de organen), fibromyalgie (in de spieren), allergieën (in de huid).

 

In traumatherapie kun je samen met een therapeut:

  • onderzoeken hoe je lichaam reageert, wat jouw patronen zijn
  • in een veilige omgeving als nog een beweging afmaken, wat eerder niet kon
  • leren je patronen te doorbreken en andere patronen aan te leren
  • je emoties die eerder onverdraaglijk waren in contact met de therapeut toestaan, voelen en loslaten.

 

centrum bodywise

BODYWISE

 CENTRUM VOOR TRAUMATHERAPIE

Werkwijze

 

Intake:                                                                                

Zowel de individuele therapie, als de deelname aan een groep, beginnen met en intake. Een intake is een wederzijdse kennismaking en worden je hulpvraag, je eventuele eerdere ervaringen met therapie en de werkwijze tijdens de therapie besproken, altijd met de focus op het lichaam.
 
Sessies:                                                                             

Tijdens de sessies wordt gebruik gemaakt van de volgende lichaamsgerichte interventies:

  • aandacht naar het lichaam brengen
  • aanraking en massage
  • lichaamswerk
  • adem en beweging

 

Het uiteindelijke doel van therapie is weer een heel mens te worden. Om het leven in al zijn rijkdom te beleven. Met al z’n fijne, positieve ervaringen, maar ook met de angstige, verdrietige en boze momenten. Om in vrijheid keuzes te maken die goed voor jou zijn en passend bij je unieke weg in dit bestaan.   

 

 

anneke-smits-en-petra-van-os-bodywise-traumatherapie

 Anneke Smits & Petra van Os

" Net zoals de vlinder worstelt om zich te bevrijden uit de begrenzing van haar cocon opdat ze vrij kan wegwieken, is jouw reis een metamorfose van de ziel. "

 

Hajjar Gibran